barnplaggsguiden

Barnplaggsguiden – Sheila Arnell

Annons

Inför förskolestarten! Vad behövs?

Hej alla!

Nu är jag tillbaka på jobbet och vardagen ska sakta men säkert få rulla igång, för alla. Även barnen nu på onsdag!

img_5067.jpg

Nu är det många barn som börjar hos dagmamma/på förskola. Oavsett vilket så kommer det behövas kläder, skor, vantar och liknande för barnen. När Aline skulle börja tyckte jag att det var så svårt att veta vad man skulle köpa och inte. Jag köpte knytskor, som efter en dag fick lämnas hemma, för det var minsann fel. Jag hade även köpt vanthållare. De användes aldrig heller, för personalen satte på vantarna först så mudden på overallen, regnkläderna höll vantarna på plats! Smart.

Här kommer mina bästa tips på vad man skall köpa. Om man vill ha två uppsättningar (ett till hemma, och ett till dagis) är smaksak, däremot rekommenderar jag starkt att iaf ha dubbelt av vissa plagg.

Här kommer en grundlista på vad som behövs när barnet går på förskola:

1. Overall: En varm och slitstark overall som kan klara av att lekas i. Beroende på barnet och hur aktivt barnet är så skulle jag välja mellan tålig och supertålig. Det viktigaste är att barnet är varmt och torrt och att barnet kan röra sig obehindrat. Tänkt på att en overall ska vara lite stor när du köper den (inte föör stor!) för att den svenska vintern är lång och barnen växer snabbt.

2. Vantar och mössor!: Blir de våta eller skitiga så är det bra att ha ett par extra. Här behövs tunnare till hösten och tjockare till vintern! Jag rekommenderar tunna tumvantar då barnen kan använda händerna ordentligt när de är på!

3. Extra uppsättning”inne kläder” : Det är viktigt att ha extra byxor/leggings, tröja, bodys/topp, strumpor, ullstrumpor, samt underkläder på förskolan då de kan spilla, kissa på sig, osv osv. Ett tag bytte de alla kläder på Aline dagligen! (när hon lärde sig dricka ur glas) Jag gillar mjuka kläder, som de kan röra sig bra i, även plagg som inte är jätteömtåliga då även de minsta målar, ritar osv. Jag vill även slå ett slag för inneskor! Mockasiner gillar jag! Här finns massa bra alternativ, jag gillar bobux.

4. Fleecetröja: Underbart plagg! Användbart hela året och super bra att ha under en regnjacka/skaljacka när det börjar bli varmare i vår. Man kan med fördel välja en vindfleece, som håller vindtätt, det blir väldigt varmt då.

5. Regnkläder/ skalkläder: enkla och smarta plagg, kan användas tillsammans eller var för sig. Vi har haft regnbyxor över vanliga byxor för att skydda övriga kläder i lekplatsen och likande. För små barn så gillar jag skaloveraller!

6. Gummistövlar: Jag rekommenderar tretorns gummistövlar. Gärna modellen Gränna som jag verkligen tycker sitter bra på småbarns fötter!

7. Underställ: Tröja och långkalsonger/onesie för de minsta – när det är kallt håller ett underställ i ull värmen bra. Bomull är också bra till mindre kalla dagar.

8. Vårskor: Återkommer närmare med tips!

9. Vinterskor/vinterkänga: Hitta de som passar ditt barns fot, jag gillar: kavat, viking, tretorn, superfit och buundgard.

10. Snuttefilt/Nappar: Det som just ditt barn gillar och känner sig trygg med! Har man ett nappbarn kan man med fördel beställa nappar på nätet med namn!

11. Namn:a : Jag rekommenderar alla att namnmärka alla saker och kläder. Det finns massa olika varianter! Jag gillar klisterlappar med namn, namnlappar som man sätter fast med taggit och även textilpenna! Jag har beställt från namnlappar.se   De är klisterlappar som man enkelt sätter på insidan av plagget. Jag brukar sätta  namnlappen på tvättrådet. Namnlappen klarar av tvätt efter tvätt, hittills har det även varit enkelt att ta av dem vid försäljning.

Slut på sommarsovet älskling!

img_2077.jpg

Kommentarer
barnplaggsguiden

Kommentera

 1. Tania

  Undrar också om man ska satsa på både ett regnställ set och ett skalset eller bara skalset? Mvh förvirrad mamma trots att barnet gått ett år på förskolan redan

 2. S

  Finns det alternativ till vindfleece förutom PoP’s, eller funkar det lika bra med vanlig fleece? Fråga två: om man har skalkläder, tycker du att även regnkläder behöver införskaffas?

   1. S

    Toppen, tack för svar! Vi har varit supernöjda med PoP, men det blir ju en del pengar för ett set skalkläder och vindfleece.

Annons